ОКТОПОД ВО КОКА-КОЛА И ВИНО, ТАКА СЕ ПОДГОТВУВА НАЈДОБРО!

Француски рецепт за софистициран специјалитет…

Во Грција пред неколку години видов како рибар удира штотуку фатен октопод во една карпа, бидејќи тоа било единствениот начин месото да омекне и очисти од отровите. Звучи, а и изгледа прилично брутално, но кога жена му го зготви тој октопод на скара, сите се согласија дека тоа е највкусното јадење на светот.
Да набавите свежо фатен октопод е реткост. По продавниците се продаваат веќе исчистени, сечени и замрзнати пипала од октопод, како и ластари од лигњи кои имаат речиси ист вкус, а се и поевтини. Од француски готвач сепак научив трик за подготовка на пипалца од Калмар или од октопод без тепање и напор, а со божествено вкусен краен резултат: чаша кока кола, додадена во водата при готвење, го опушта месото.

Потребни производи за 4 порции: 7-8 пипалата од октопод, зависи колку се големи (600-700 г), 250 мл кока-кола, 250 мл бело вино, 2 јатки од орев, неколку зрна бахар, 2 залив лисја.

За заливање сос: 2 лимона, 3 лажици маслиново масло, 1 лажица бел оцет, неколку стапчиња свеж девесил, 2 чешниња лук, мелен црн пипер и сол по вкус.

Подготовка: Додека пипалата одмрзнуваат, ставете 2 литри вода во голем сад, но не додавајте вода – таа стега, а целта е месото да се опушти максимално. Кога ќе зоврие, додадете ги кока-колата, виното, зачините, октоподот / лигњи и јатките ореви. Зошто и ореви? Тие даваат интересна арома и вкус на месото. Најтешко е да се погоди времето за готвење – ако е многу кратко или долго ќе остане жилав. Точното време е околу 20 минути, откако водата се вари. Таа ќе се обои во виолетова, но тоа е нормално. Пробајте со вилушка дали месото е омекнато. Кога ќе добие руменило, извадете и исцедете добро. Откако ќе се излади, се залива со сос, приготен од исцеден лимон, маслиново масло, бел оцет, сецкан лук и девесил, сол и бибер.

Совет: Може по готвење да приготвите октоподот и на скара, како при печењето го наводнувате со малку бело вино. За да стане подготвен потребни се не повеќе од 10 минути. Принесете со истиот сос.