Вкусот на пролета во Јавна Соба

Ве покануваме на дванаесеттото издание на проектот “Вкусот на Скопје“! Проектен менаџер и шеф на ова издание – Маре Јаневска. Продукција- тимот на Јавна соба.

Земјата Спринглед е најголем производител и извозник на зеленчук и овошје во светот.
Во оваа земја најпрепознатливи се вкусовите на зеленчукот кои во изобилие можат да се најдат токму во пролетта, која трае вечно.

Вечерата “Вкусот на Спрингленд” е празник за сите вегетаријанци, вегани, лица кои постат и кои ценат вистински вкусови на свеж сезонски зеленчук, домашно тесто, бургун и свежи зачини. Гостите ќе имаат можноста да ја запознаат културата на Министерството за вегетаријанска исхрана од Спрингленд. Маре Јаневска е почесен конзул на Спрингленд во Македонија.

Ова е менито кое ќе ни го припреми нашиот гостин шеф заедно со тимот на Јавна Соба:

Прво јадење: Пролетна салата
~Цвекло, портокал, нане, балсамико крема, маслиново масло.
Додаток: овчо мавровско сирење (по избор)

Второ јадење : Лепиња со крeм од печурки
~Печурки, кромид, лук, свежи зачини.
Додаток: пармезан (по избор)

Трето јадење: Бургун со грилован зеленчук
~Бургун, сезонски зеленчук, зачини
Дoдаток: риба (по избор)

Десерт: Apple crumble
~Jаболка, цимет, суво грозје, бадеми
Додаток: сладолед (по избор)

Маре Јаневска, вработена во британска амбасада во Скопје последниве 10 години се грижи за сe што поврзано со храна и менаџирање на резиденцијата. Покрај овие две улоги надвор од комфор зоната има искуство и со други проекти ( Food Talk, Cooking School, Coolinari и презентации на британска кујна). Јаневска знае да креира добар залак и докажано живее за да ги прави луѓето среќни со тоа што го создава. Нејзиното мото е: Љубовта е најважниот зачин во креирањето на добра порција.

Цена на мени: 600 ДЕН. по лице

Билети во барот на Јавна Соба или онлине преку contact@publicroom.org

НАСКОРО… Курс за креативно готвење на Јавна Соба под водство на Маре Јаневска. Следете не’ ~

Facebook Event

Facebook Comments
dare

dare

Уредник на муабет.мк