„Ова е моето последно молчење“ – панорама на современи македонски поетеси

Промоцијата на Антологијата „Ова е моето последно молчење“ – панорама на современи македонски поетеси , ќе се оддржи на 28 октомври во Јавна соба, со почеток во 19 часот, во рамките на фестивалот „BookStar“ на издавачката куќа Антолог. Антологијата ” Ова е моето последно молчење “со поднаслов Панорама на поезија од современи македонски поетеси претставува шеесетина современи македонски поетеси кои активно творат на македонски мајчин јазик на територијата на Р. Македонија или надвор од неа во последниве десетина години.  Застапените поетеси се од шест различни генерации и се континуирано активни на поетската сцена. Идејата е да се обединат колешките по […]

Поетесата Љерка Тот Наумова добитничка на наградата „Даница Ручигај“ за 2016 година

На 25 мај во 12 часот во Друштвото на писателите на Македонија на свечен начин ќе биде врачена наградата „Даница Ручигај“ за најдобра стихозбирка на авторка членка на македонската писателска асоцијација. Добитничка на наградата „Даница Ручигај“ за 2016 година е поетесата Љерка Тот Наумова за стихозбирката „Зародиш на повикување“, објавена во издание на „Бата прес“ од Скопје. За време на врачувањето на ова признание, во ДПМ ќе биде прикажан документарен филм за Даница Ручигај, во продукција на Македонската радио-телевизија. Автор на филмот, со наслов „Соновите не заспиваат“, е Катица Трајковска Абјаниќ, а режисер Мишо Рогановиќ. Програмата ќе ја води Александра […]

ЈУБИЛЕЈ 65 години СОВРЕМЕНОСТ – промоција и изложба

Ќе се одржи прослава по повод 65 годинишниот јубилеј од постоењето на најстарото македонско книжевно списание СОВРЕМЕНОСТ. Настанот се состои од промоција на овогодишните броеви на списанието, како и промоција на старите броеви, но и од ретроспективна изложба на предмети и документи и изданија на кои СОВРЕМЕНОСТ е издавач. Овој значаен настан за македонската литература и книжевна критика ќе се одржи на 12. мај (четврток) во 12 ч. во НУБ „Св. Климент Охридски“. П.С. За време на промоцијата, списанијата ќе бидат достапни за посетителите.

Предлог книга за оваа недела е поетската збирка “Алба” од младиот словачки автор Игор Тиш

Неодамна издавачката куќа ВОСТОК од Битола ја објави поетската збирка Алба од младиот словачки автор Игор Тиш. Игор Тиш е роден во 1989 година во Гумене, Словачка. Во неговите песни се вкрстуваат анемијата на секојдневието и полнокрвноста на субјектот што сака да побегне од него; перцепцијата на бесмисленоста и потрагата по смисла, единство и љубов. Во неговата поезија, куќите и градовите се „ без крвни садови“, но вистинската сила е во умот, душата и имагинацијата на субјектот, каде што „садот со вода може да се претвори во извор“. Неговата поезија е мост на средба меѓу празнината и полнотијата, меѓу меланхоличното […]

Велигденски хепенинг 2016 во Кавадарци

Во четврток, на 28 април 2016, на Градскиот плоштад во Кавадарци, ќе се одржи голем Велигденски хепенинг. Почетокот на манифестацијата е во 10 часот. Велигденскиот хепенинг ќе понуди – Велигденски продажен базар на учениците од основните училишта од Кавадарци, музичка програма и ликовен перформанс со познати ликовни уметници од цела Македонија. Манифестацијата “Велигденски хепенинг 2016“ е во организација на Домот на културата “Иван Мазов – Климе“ Кавадарци, Градоначалникот и Советот на Општина Кавадарци, а во соработка со основните училишта од Општина Кавадарци.

Предлог книга -“Руми”

Издавачката куќа ВОСТОК објави избор од поезијата на Мевљана Руми, најчитаниот персиски поет на сите времиња, во избор и препев на Михајло Свидерски. За првпат на читателите на македонски јазик им е достапно едно џебно издание на овој поетски великан. Неговите стихови пеат за љубовта, страста, тагата и смислата на постоењето. Универзалноста на неговите стихови, ги надминува просторните, временските и културните бариери. Во неговата поезија, болката и страдањето се надминуваат во мистичниот пат на духовно воздигнување преку љубовта, до состојбата на совршенство.

Промоција на стихозбирки од Владимир Левчев и Поли Муканова – Бугарија

За во сабота, 16-ти април, е закажана промоцијата на две стихозбирки од автори од Бугарија – Владимир Левчев и Поли Муканова. Промоцијата ќе се одржи во рамки на програмата на годинешниот Саем на книгата во Скопје, со почеток од 14:00 часот, во галеријата на Метрополис арена. За стихозбирката „Љубов на плоштадот“ од Владимир Левчев, ќе говори поетот, а воедно и препејувач на ова дело, Славе Ѓорѓо Димоски. За стихозбирката „Школките имаат два дела“ од Поли Муканова, ќе говори поетот, а воедно и препејувач на ова дело, Зоран Јакимоски. Стихови ќе читаат авторите, а препевот на македонски ќе го интерпретираат Јован […]

“Импулс” од Пере Ристески

Промоција на книгата Импулс од Пере Ристески Време и место: сабота 16ти април, 2016 во 16:00 часот во Салата за пормоции на 28. Саем на книгата. Во име на издавачот промоцијата ќе ја отвори Јане Чаловски, а со критичен осврт кон делото ќе се обрати поетесата Елена Пренџова. Книгата е издание на „Галикул“ од Скопје во едицијата Поезија, a финансиски e поддржана од Министерството за култура на Република Македонија од националната прорама за култрата за 2015 година. Книгата Импулс од Пере Ристески содржи 50 слики/песни во кои Ристески е во еквилибриумски склад помеѓу природата и љубовта како природно и човечко/но […]

Изложба на цртежи и слики -ЖИВОТ ВО БОИ-

Утре во 20:00 часот, Дом на Култура Кавадарци ќе се одржи изложба на цртежи и слики на Андријана Мациев.  

%d bloggers like this: