Зимски идиличен поглед

Зимата не тера да се затвориме на топло, да испиеме убав чај или топло кафе, но уште поубаво би било ако пропратно имаме и убав погледа на зимската идила.

Водно – Матка / Ден на ајварот

Следниот викенд планирајте го за освојување на Водно, но и продолжена тура до Матка. Турата е рекреативна и е наменета за панинари и велосипедисти.

Место за душа

На само неколку километри од Пехчево се наоѓаат пехчевските водопади за кои малку се знае. Недопрената природа на пехчевските водопади изобилува со

Ќе патувате? 10 митови за патувањата кои мора да ги знаете!

Патувањата можат да бидат незаборавни искуства. Меѓутоа, наспроти тоа што светот станува се „помал“, стравот од непознатото е заеднички за сите луѓе. Полу-вистини кои се наменети да се направи патувањето повозбудливо, а дестинацијата поопасна, од нас се прифаќаат како сосема точни. Ви ги претставуваме 10 вообичаени патувачки приказни на кои треба да гледате со “резерва”.  Додека некои се засноваат на вистини (на кои е секако додадено драма)  други се чиста глупост. Сега, да ги побиеме 10-те патнички митови.  Вклучен мобилен ќе го сруши авионот Постои страв дека мобилниот телефон ќе се замеша во работата на пилотските инструменти, што би можелло да предизвика […]

Патувањe што ќе ви го промени животот

Сите ги сакаме патувањата поради забавата, посетата на непознати места, поради одморот од секојдневието или едноставно поради отсуството на барањата и задачите зададени на работното место.  Без оглед на причината, патувањата ве збогатуваат на многу начини и ве прават поубави, попаметни и попродуктивни, а ова го потврдуваат и научниците. Патувањата не прават попаметни Веќе е познато дека патувањата ви го разбиструваат умот, но со една неодамнешна студија е откриен уште еден интересен податок. Психолозите имаат дефинирано и термин за оваа состојба – “психолошка дистанца”.  Имено, патувањата ја потикнуваат и зголемуваат креативноста. Дури и самото планирање на патувањето и замислувањето за себе си на други […]

Викендов-дванаесетто издание на „Ракатки“

На 15 и 16 април 2016 година во Скопје ќе се одржи дванаесеттото издание на Детскиот литературен фестивал „Ракатки“. Фестивалската вечер ќе се одржи на 15 април во 18.00 часот во Домот на хуманитарните организации „Даре Џамбаз“. По свеченото отворање ќе настапат триесетте избрани и наградени ученици-млади литературни творци  од Струга, Скопје, Штип, Лозово, Радовиш, Свети Николе, Куманово, Виница, Охрид, Струмица,  Богомила, Обршани, Доброште, Ропотово, Чешиново-Облешево и Кочани. На настанот ќе им бидат врачени наградите и дипломите на учесниците и нивните ментори, а потоа ќе следи настап на неколку македонски писатели за деца како и музичка програма од млади музичари.  […]

Преку раскази, младите амбасадори Македонија ја претставија во Израел

Леа  Лумбуровска,  Патрициа Ѓорѓиевска и Филип Димкоски се тројцата млади амбасадори на мирот и пријателството кои пет дена од јануари годинава, минаа во Израел претставувајќи ја Македонија таму.

%d bloggers like this: