Предлог книга -“Руми”

Издавачката куќа ВОСТОК објави избор од поезијата на Мевљана Руми, најчитаниот персиски поет на сите времиња, во избор и препев на Михајло Свидерски. За првпат на читателите на македонски јазик им е достапно едно џебно издание на овој поетски великан. Неговите стихови пеат за љубовта, страста, тагата и смислата на постоењето. Универзалноста на неговите стихови, ги надминува просторните, временските и културните бариери. Во неговата поезија, болката и страдањето се надминуваат во мистичниот пат на духовно воздигнување преку љубовта, до состојбата на совршенство.

Промоција на романот Бело и Црвено од Михајло Свидерски

Утре во 20:00 часот, ГЕМ клуб-Скопје Промотори : Иван Шопов и Марта Маркоска Извадоци ќе чита : Елена Пренџова “Добитник на Наградата за најдобар прозен дебитантски ракопис Новите 2014 од издавачката куќа Темплум” Кусиот роман на Свидерски ги следи најдраматичните епизоди од животот на белогардеецот Тихон Кирилович Василев, кој пред налетот на Октомвриската револуција бега од Петроград преку Киев, Крим, Истанбул, па стигнува до Битола, за на крајот да заврши на Голи Оток. Романот е поделен во неколку делови, според соодветните временски секвенци на приказната – 1951, 1916, 1917, 1918, 1920, 1922, 1950 и повторно 1951. Настрана од сите идеологии, […]