ПОЕЗИЈАТА ЗА ДЕЦА НА АЛЕКСАНДАР ПОПОВСКИ!

Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ –

Woman Scream – Крик на жената

По втор пат во Скопје се организира Women scream – Крик на жената, Меѓународен фестивал

„Плати со поезија“ на 9 локации во Скопје и Велес

Кафе, инспирација и стихови на Светскиот ден на поезијата Трета година по ред Македонија повторно е дел од глобалниот настан „Плати со поезија“. По повод Светскиот ден на поезијата, Јулиус Мајнл неминовно и овој пат ќе се потруди да го

Поетот Димкоски објавен во три литературни списанија во Бугарија

По објавата на бугарското издание на втората поетска книга на Димкоски, книжевната јавност во Бугарија пројави интерес за неговата поезија. Негова поезија

Кога се комбинираат поезијата и правото…

Викторија Петровска е родена на 14.05. 1995 година во Велес.  Основно образование завршила во Градско со континуиран одличен успех и првенец на нејзината генерација. Своето средно образование го продолжува во гимназијата ,,Кочо Рацин’’ во Велес. Таа го продолжува нејзиниот континуиран одличен успех, закитувајќи се секоја учебна година како првенец на генерација, а својата титула матурантка во Гимназијата ја дополнува и со титулата првенец на Гимназијата.

Да помогнеме да се објави нова книга

Текстот е превземен од  Facebook групата  Македонска култура Драги пријатели, На повидок е следна моја книга која се надевам дека ќе ја издадам со ваша финансиска помош.

Поетесата Љерка Тот Наумова добитничка на наградата „Даница Ручигај“ за 2016 година

На 25 мај во 12 часот во Друштвото на писателите на Македонија на свечен начин ќе биде врачена наградата „Даница Ручигај“ за најдобра стихозбирка на авторка членка на македонската писателска асоцијација. Добитничка на наградата „Даница Ручигај“ за 2016 година е поетесата Љерка Тот Наумова за стихозбирката „Зародиш на повикување“, објавена во издание на „Бата прес“ од Скопје. За време на врачувањето на ова признание, во ДПМ ќе биде прикажан документарен филм за Даница Ручигај, во продукција на Македонската радио-телевизија. Автор на филмот, со наслов „Соновите не заспиваат“, е Катица Трајковска Абјаниќ, а режисер Мишо Рогановиќ. Програмата ќе ја води Александра […]

Предлог книга -“Руми”

Издавачката куќа ВОСТОК објави избор од поезијата на Мевљана Руми, најчитаниот персиски поет на сите времиња, во избор и препев на Михајло Свидерски. За првпат на читателите на македонски јазик им е достапно едно џебно издание на овој поетски великан. Неговите стихови пеат за љубовта, страста, тагата и смислата на постоењето. Универзалноста на неговите стихови, ги надминува просторните, временските и културните бариери. Во неговата поезија, болката и страдањето се надминуваат во мистичниот пат на духовно воздигнување преку љубовта, до состојбата на совршенство.

Божилак на исконот

По Прилеп, Скопје и Битола, ,,Божилак на исконот” ќе биде промовирана во Струмица. Солзите, насмевките, аплаузите и честитките…покажаа дека поезијата допрела до срцата на слушателите. Тоа е посакуваната цел што ме прави бескрајно среќен. Со Струмица, го завршуваме циклусот промоции на ,,Божилак на исконот” во Македонија. Струмичката промоција, (вообичаено за промоциите на ,,Божилак на искнот”), ќе биде невообичаена, со многу гости. Ќе има наслада за сите сетила. Загарантирано!- рече Филип Димковски. Промоцијата ќе се одржи на 16.10.2015 бо малата сала на Центарот за култура ,,Антон Панов” во Струмица, во 19:30 часот. Уметничка слика на Кристијан Јованоски-Кетерник, специјално насликана. Сега е […]

%d bloggers like this: