„Ова е моето последно молчење“ – панорама на современи македонски поетеси

Промоцијата на Антологијата „Ова е моето последно молчење“ – панорама на современи македонски поетеси , ќе се оддржи на 28 октомври во Јавна соба, со почеток во 19 часот, во рамките на фестивалот „BookStar“ на издавачката куќа Антолог. Антологијата ” Ова е моето последно молчење “со поднаслов Панорама на поезија од современи македонски поетеси претставува шеесетина современи македонски поетеси кои активно творат на македонски мајчин јазик на територијата на Р. Македонија или надвор од неа во последниве десетина години.  Застапените поетеси се од шест различни генерации и се континуирано активни на поетската сцена. Идејата е да се обединат колешките по […]

Промоција на стихозбирки од Владимир Левчев и Поли Муканова – Бугарија

За во сабота, 16-ти април, е закажана промоцијата на две стихозбирки од автори од Бугарија – Владимир Левчев и Поли Муканова. Промоцијата ќе се одржи во рамки на програмата на годинешниот Саем на книгата во Скопје, со почеток од 14:00 часот, во галеријата на Метрополис арена. За стихозбирката „Љубов на плоштадот“ од Владимир Левчев, ќе говори поетот, а воедно и препејувач на ова дело, Славе Ѓорѓо Димоски. За стихозбирката „Школките имаат два дела“ од Поли Муканова, ќе говори поетот, а воедно и препејувач на ова дело, Зоран Јакимоски. Стихови ќе читаат авторите, а препевот на македонски ќе го интерпретираат Јован […]

“Импулс” од Пере Ристески

Промоција на книгата Импулс од Пере Ристески Време и место: сабота 16ти април, 2016 во 16:00 часот во Салата за пормоции на 28. Саем на книгата. Во име на издавачот промоцијата ќе ја отвори Јане Чаловски, а со критичен осврт кон делото ќе се обрати поетесата Елена Пренџова. Книгата е издание на „Галикул“ од Скопје во едицијата Поезија, a финансиски e поддржана од Министерството за култура на Република Македонија од националната прорама за култрата за 2015 година. Книгата Импулс од Пере Ристески содржи 50 слики/песни во кои Ристески е во еквилибриумски склад помеѓу природата и љубовта како природно и човечко/но […]

Промоција на петтата стихозбирка „Постела на тишината“ од Марина Мијаковска

На 5-ти април (вторник), во 12 часот, во Друштвото на писателите на Македонија, ќе се одржи промоција на петтата стихозбирка „Постела на тишината“ од Марина Мијаковска. За оваа стихозбирка Марина Мијаковска ја доби наградата „Бели мугри“ за 2015 година. Промотивниот говор за оваа книгата им припадна на писателот Братислав Ташковски и литературната критичарка Александра Јуруковска. Промоцијата ќе ја води поетесата Александра Велинова, а која исто така, ќе интерпретира стихови од стихозбирката „Постела на тишината“.

Minstrel’s Gallery – промоција на “Ignorance Leads to Ruin” + изложба

Minstrel’s Gallery свират музика која претежно е progressive/art rock. На 29ти Февруари во 19:00 часот, со концерт ќе го промовирааат нивниот прв албум, насловен “Ignorance Leads to Ruin” во салата на кино “Фросина” во МКЦ. Како дел од промоцијата, покрај концертот, во фоајето ќе бидат изложени сите нивни текстови, слики, цртежи и графички прилози кои се инспирирани од музиката, или музиката од нив. Самиот влез на настанот е бесплатен. Вратите за изложбата ќе се отворат во 19:00, а концертот ќе почне точно еден час подоцна, во 20:00 часот. Minstrels Gallery: Виктор Танасковски – гитара, мандола, вокал Слободан Танасковски – флејта, […]

Промоција на СТРАВОВИ

Христина Ангелеска е млада поетеса, која во киното Мис Стон -Прилеп, во четврток (04.02.2016) во 19:00 часот, ќе ја одржи својата прва промоција на книгата „СТРАВОВИ“. Промотор е професорот Мартин Наумоски од гимназијата во Прилеп. Христина Ангелеска, 18 години, учи во гимназијата „Мирче Ацев“ во Прилеп и своето образование сака да го продолжи на Филолошкиот факултет во Скопје. Песните од нејзината прва книга се напишани на помлада возраст, но сега добива можност да ги објави. Во нив преовладува романтичен и надреалистички бран.     ЧЕТВРТОК ПОСЛЕ ПЛАДНЕ   Небото е сиво дрвото младо туку се тутка а старото нежно ги […]

Промоција на книгата ,,Претстава зад кулиси” од Кристијан Бенито

Утре (23 декември) во 20.00 часот во кафе-книжарницата Децата од нашата улица, ќе биде одржана промоција на книгата ,, Претстава зад кулиси” од младиот автор Кристијан Бенито. Во книгата се поместени кратки раскази, од авторот кој е интернационален уличен забавувач. Предговорот за ,,Претстава зад кулиси” го напиша Иван Антоновски. Настанот е од отворен тип и добредојден е секој.