Возбуда, радост и моќен звук – почна новото патување на Македонската филхармонија

Епскиот звук на Свитата бр. 2 од балетот „Лабин и Дојрана“ го означи свеченото влегување на Македонската филхармонија во својот нов дом.

Информации за претставата „Париз те сакам“

Следејќи ја традицијата, Македонската филхармонија и оваа година по повод Денот на вљубените ќе одржи атрактивен симфониски концерт.

Божиќен концерт на Македонската филхармонија

Следејќи ја традицијата, Македонската филхармонија и годинава ќе го одржи Божикниот концерт посветен на еден од најголемите христијански празници. Под палката на маестро Саша Николовски-Ѓумар, на Божиќ (четврток, 7 јануари) во Македонскиот народен театар во 12 часот, оркестарот на Македонската филхармонија ќе ги изведе познатите сегменти од балетите, оперите и оркестарските дела на големите руски автори Чајковски, Бородин, Глазунов, Глинка и Мусоргски. Од големиот композитор Петар Илич Чајковски ќе биде изведена свитата „Оревокршачка“, наедно и негов најпознат балет, во кој авторот се карактеризирал како творец на прекрасни, питки мелодии и како мајстор на инструментација, додека од Александар Бородин ќе биде […]

Претплатнички циклуси за концертите на Македонската филхармонија

Во пресрет на новата концертна сезона 2015/2016, и годинава за љубителите на музиката Македонската филхармонија ги обезбедува традиционалните претплатнички циклуси „Фортисимо“, „Мецо“ и „Пијанисимо“.

Нова концертна сезона на македонската филхармонија

  Македонската филхармонија најавува богата и атрактивна програма која што ќе ја краси новата концертна сезона 2015/2016 година. Од свеченото отворање на 1 октомври, па се до крајот на следниот концертен репертоар, публиката ќе има можност да присуствува на актуелните остварувања на стандардната концертна програма, на новите и старите музички творби на македонската симфониска музика, како и на светските премиерни дела кои на оркестарот и на самата институција ќе им наметнат една свежа, поинаква концепција. И годинава, македонската филхармонија на подиумот ќе донесе врвни солистички и диригентски имиња од светската и од домашната музичка сфера, кои, секој со својот индивидуален […]